Excursies

Art&fact heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het organiseren van culturele uitstappen. Onze reizen garanderen u een begeleiding van hoge kwaliteit, een gezellige sfeer en een wetenschappelijk discours dat toegankelijk is voor iedereen. Onze voorgestelde culturele weekends kunnen aangepast worden naar bepaalde lopende interessante tentoonstellingen.

Luik-Maastricht
Een dag langst de Maas

De banden tussen Luik en Maastricht zijn altijd vrij sterk geweest door hun gezamenlijke geschiedenis. Art&fact vzw stelt voor om in een dag de twee maaslandse steden te ontdekken via musea en stadswandelingen (Basiliek Sint Servaas, Bonnefanten Museum, Grand Curtius, Doopvont van de Sint-Bartolomëuskerk, historische kern van Luik, ezv). Luik.


De historische kern

Al meer dan 1000 jaren klopt het historische hart van Luik rond de Place du Marché, sinds de Middeleeuwen en dankzij het Perron, het vrijheidsymbool van de Luikenaars. Art&fact neemt u doorheen de geschiedenis van de stad naar het paleis van de prinsbisschoppen, naar de Place Saint-Lambert waar tot in de 18de eeuw één van de grootste schrijnen van Europa stond (de kathedraal van Sint-Lambertus), naar het stadhuis, langst twee van de oudste en belangrijkste straten van Luik : Féronstrée en Hors-Château met hun kloosters en mooie oude huizen. De wandeling eindigt vlakbij de Sint Bartholomëuskerk en zijn welbekende doopvont en het museum Grand Curtius. Een parcours langs de voornaamste historische gebeurtenissen en bijzonderheden van de stad Luik.


Het station Luik-Guillemins van Calatrava

In 2009 werd het nieuwe station van Luik ingehuldigd. Het gebouw is een ontwerp van Santiago Calatrava, een wereldwijd bekende architect en één van de grote vertegenwoordigers van de hedendaagse architectuur. Zijn bouwwerken worden als zeer expressief gekwalificeerd door het feit dat zijn constructies in constante beweging lijken te zijn. De rondleiding van het station toont u de historiek van de site en de geschiedenis van de Luikse spoorwegen, benadrukt de belangrijkheid van het nieuwe stationsgebouw en het aanpalende plein en wijst u op de bouwtechnieken en esthetische kenmerken van dit uitzonderlijk gebouw.


Grand Curtius

Het museum is het resultaat van het samenbrengen van de verzamelingen uit de vroegere Luikse musea. U kunt er twee parcours afleggen : een chronologisch (van de Prehistorie tot Nu) en een parcours volgens thema (verzameling egyptische kunst – collectie glaskunst – wapens). De Grand Curtius bevat duizenden werken tentoongesteld in een ruim complex, in 2009 uitgebouwd tot wat het nu is.


De schatkamer van de Kathedraal

In de nieuwe recente inrichting en museografie van de schatkamer van de kathedraal van Luik wordt kunstverzameling en geschiedenis van het vroegere prinsbisdom van Luik voorgesteld. U kunt er ondermeer kunstwerken in smeedijzer (relikwiebuste van Sint Lambertus, relikwiehouder van Karel de Stoute), byzantijnse en maaslandse ivoren, manuscripten, beeldhouwwerken, en ook een zeer interessante verzameling textiel.


Het Openluchtmuseum Sart-Tilman

Tijdens het hoogseizoen kunt u, rondwandelend, kennismaken met een honderdtal kunstwerken van hedendaagse artiesten (Pierre Alechinsky, Sol Lewitt, Daniel Buren, Jo Delahaut, enz.) die geïntegreerd opgesteld staan in de uitzonderlijk mooie beboste omgeving van de universitaire campus Sart-Tilman. Een perfecte gelegenheid ook om de hedendaagse en postmodernistische architectuur te ontdekken van de gebouwen op de campus en het Liège Science Park.


Pour ouvrir le BAL
Prelude aan het toekomstig Museum voor Schone Kunsten van Luik

De kunstwerken uit het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst worden met de werken van het Museum voor Waalse Kunst, met de collectie oude kunst van de Stad en de verzameling etskunst van het Cabinet des Estampes samengebracht tot één geheel : de BAL (Beaux-Arts de Liège) ! Deze tentoonstelling presenteert de topstukken van de verzameling van de Luikse musea met ondermeer kunstwerken van Picasso, Chagall, Gauguin en ook Ensor. Werken die aangekocht werden op een veiling in Luzern in 1939. Een galerij portretten waaronder een portret van Bonaparte 1ste Consul door de schilder Ingres, werken van grote Belgische surrealisten als Magritte, Delvaux en Mariën, tillen deze expositie naar een hoger niveau.


Les vertiges de la folie
Duizelingwekkende zotheden

Espace Saint-Antoine (Museum van het Waalse Leven), van 30 maart tot 19 augustus

Gekke toestanden in de liefde, in het geloof, in machtsverhoudingen,…zotheid bestaat overal en is van alle tijden. Voor ons, westerlingen, staat zotheid vaak lijnrecht tegenover het redeneren, het nadenken. Is dit altijd zo geweest ? Denkt men op dezelfde wijze hierover in het Amazonegebied, in het Oosten of in Afrika? Krankzinnigheid is een constante inspiratiebron, een aanleiding voor debatteren en vragen stellen, zowel op filosofisch, moreel als politiek vlak. De objecten, kunstwerken en documenten van deze tentoonstelling zijn "gek genoeg" erg confronterend. Om zot van te worden!